Χωματερές - Τα αστικά ορυχεία του μέλλοντος

H αστική εξόρυξη μετάλλων συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη, αφού η προσέγγιση της πλήρους δυναμικότητας της εξόρυξης ''επάνω από το έδαφος'' παρέχει την δυνατότητα καθιέρωσης μιας πράσινης οικονομίας που εξασφαλίζει την αειφόρο ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρ' όλη την ανακύκλωση, στην περίπτωση του χαλκού, υπολογίζεται ότι 225 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι χαλκού βρίσκονται σε χωματερές. Έτσι φαίνεται ότι η εξόρυξη από τις χωματερές θα αποτελέσει την κύρια στρατηγική του μέλλοντος για την ανάκτηση χειμαζόμενων αποθεμάτων μετάλλων.

Περαιτέρω, αν ένα προϊόν που περιέχει μέταλλα αποσυρθεί, δεν ανακυκλώνεται ή δεν εναποτίθεται στην χωματερή αυτομάτως. Για παράδειγμα, στη περίπτωση των παρωχημένων υπερπόντιων καλωδίων τα μέταλλα που περιέχονται σε αυτά δεν είναι πλέον σε χρήση, αλλά δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί ή ανακυκλωθεί. Αυτές οι ποσότητες είναι δυνητικά επαναχρησιμοποιούμενες, αλλά η ανάκτηση τους προς το παρόν δεν είναι οικονομικά εφικτή. Επιπλέον παράδειγμα, οι μη χρησιμοποιούμενες ράγες τραίνων που δεν έχουν ξηλωθεί αποτελούν μια ακόμη πηγή μετάλλων προς επαναφορά στην ενεργή παραγωγή.

Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.unep.org/PDF/PressReleases/E-Waste_publication_screen_FINALVERSION-sml.pdf
http://www.unep.org/resourcepanel/Publications/Recyclingratesofmetals/tabid/56073/Default.aspx
http://euractiv.gr/kainotomia-kai-ereyna/proklisi-i-pagkosmia-anakyklosi-gia-tin-eyropi
http://jessestallone.com/2011/04/20/what-is-urban-mining/
http://urbanmining.org/2011/06/16/urban-mining-could-reduce-reliance-on-metal-imports/
http://www.raeng.org.uk/international/activities/pdf/UK_Japan_Symposium_Green_Manufacturing_Eco_innovation/Kohmei_Halada.pdf

Επιστροφή