Πόσα ηλεκτρονικά απόβλητα υπάρχουν;

Το έτος 1998, είχε υπολογιστεί ότι υπάρχουν 20 εκατομμύρια ηλεκτρονικοί υπολογιστές που είναι πλέον εκτός χρήσης, και ο συνολικός όγκος τους υπολογιζόταν μεταξύ 5 και 7 εκατομμύρια τόνοι. Οι ποσότητες αυτές υπολογίζονται να είναι ακόμη μεγαλύτερες σήμερα και συνεχώς αυξανόμενοι.

Ευρωπαϊκές έρευνες υπολογίζουν ότι ο όγκος των ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξάνεται από 3% έως 5% ετησίως, που είναι σχεδόν τρεις φορές ταχύτερος από την αύξηση του όγκου των αποβλήτων και απορριμμάτων γενικότερα. Σήμερα, τα ηλεκτρονικά απόβλητα αποτελούν το 5% του συνόλου των στερεών αποβλήτων και απορριμμάτων. Ο όγκος τους είναι μεγαλύτερος από τα κυτία αναψυκτικών και τις πάνες μιας χρήσης, και σχεδόν ο ίδιος με αυτόν των πλαστικών περιτυλιγμάτων.

Οι υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων και οι εταιρείες ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων προβλέπουν μια μεγάλη αύξηση στον όγκο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των τηλεοράσεων που θα απορριφθούν τα επόμενα 5 χρόνια. Καθώς οι οθόνες σε χρήση με καθοδικούς σωλήνες αντικαθίστανται από μικρότερες σε όγκο και περισσότερο εύχρηστες οθόνες υγρών κρυστάλλων, τα επόμενα χρόνια θα βιώσουμε μια μαζική απόρριψη των οθονών καθοδικού σωλήνα σε ακόμη υψηλότερους ρυθμούς.

Περαιτέρω, λαμβάνοντας υπ' όψιν το γεγονός ότι οι νέοι κανόνες για τους υψηλής ευκρίνειας τηλεοπτικούς δέκτες θα αποτελέσουν ένα ακόμη τεχνολογικό άλμα το οποίο θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση απόρριψης τηλεοπτικών δεκτών τα επόμενα χρόνια.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στις ΗΠΑ υπολογίζει ότι σχεδόν 41 εκατομμύρια ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα αποσύρονται στις ΗΠΑ ανά δυο έτη. Αναλυτές υπολογίζουν ότι μόνο στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας αποσύρονται 6,000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε ημερήσια βάση.

Μεταξύ δεν των ετών 2000 και 2010 είχαμε περισσότερο από 500 εκατομμύρια που αποσύρθηκαν στις ΗΠΑ μόνο. Καθώς αυτό το κύμα ηλεκτρονικών συσκευών κατευθύνεται προς τα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων, οι περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις δεν θα αφήσουν καμία ανθρώπινη κοινότητα ανεπηρέαστη.

Τι ποσότητα αποβλήτων περιέχεται σε 500 εκατομμύρια ηλεκτρονικούς υπολογιστές;

Χιλιόγραμμα

Μετρικοί τόνοι

Πλαστικό

2,818,181,818

28,181,818

Μόλυβδος

718,181,818

7,181,818

Κάδμιο

1,363,636

13,636

Χρώμιο

863,818

8,636

Υδράργυρος

287,273

2,873


 

Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.electronicstakeback.com/wp-content/uploads/Facts_and_Figures
http://www.epa.gov/osw/conserve/materials/ecycling/manage.htm
http://toxipedia.org/display/toxipedia/Electronic+Waste+(E-Waste)
http://www.epa.gov/osw/conserve/materials/ecycling/manage.htm

Επιστροφή