Πού πάνε όλα αυτά τα ηλεκτρονικά σκουπίδια;

Υπολογίζεται ότι, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, περισσότερο από το 70% των αποσυρόμενων από χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και οθονών, και πολύ περισσότερο από το 80% των τηλεοράσεων, καταλήγουν τελικά στις χωματερές, παρ' όλο τον αυξανόμενο αριθμό μιας σειράς νόμων που απαγορεύουν την απόρριψη ηλεκτρονικών αποβλήτων, γιατί είναι πολύ πιθανόν από αυτά να διαρρέουν στο έδαφος μόλυβδος, υδράργυρος, αρσενικό, κάδμιο, βηρύλλιο, και άλλες τοξικές ουσίες.

Εν τω μεταξύ, ένας ασύλληπτος όγκος μη χρησιμοποιημένων ηλεκτρονικών συσκευών κάθεται σε αποθήκες – περίπου 180 εκατομμύρια τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, και άλλα εξαρτήματα από το 2005, με βάση την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ. Ακόμη και αν αυτός ο παρωχημένος εξοπλισμός παραμείνει σε πατάρια και υπόγεια επ' αόριστον, χωρίς να φθάσει ποτέ στη χωματερή, αυτή η λύση έχει το δικό της αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Επιπρόσθετα των τοξικών ουσιών, τα ηλεκτρονικά απόβλητα περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες αργύρου, χρυσού, και άλλων πολύτιμων μετάλλων τα οποία είναι άριστοι αγωγοί ηλεκτρισμού. Θεωρητικά, η ανάκτηση χρυσού από παλαιές πλακέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι περισσότερο αποδοτική και λιγότερο καταστρεπτική για το περιβάλλον αντί της εξόρυξης του από το υπέδαφος.

Περισσότερες πληροφορίες:
http://isocrates.minedu.gov.gr/content_files/AEROSTATO_144/AEROSTATO_144_46_49.pdf
http://www.electrocycle.gr/site/
http://www.ecolife.com/recycling/tips-basics/recycling-facts-statistics.html

Επιστροφή