Παράνομες εξαγωγές μπαταριών μολύβδου από τις ΗΠΑ στο Μεξικό

Νέα και αυστηρότερα πρότυπα της Υπηρεσίας περιβαλλοντικής προστασίας των ΗΠΑ, που πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ, έχουν καταστήσει την εγχώρια ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου δυσκολότερη και περισσότερο ακριβή. Ωστόσο, η Υπηρεσία δεν έχει απαγορεύσει σε εταιρείες να εξάγουν το έργο τους και τους κινδύνους που εμπλέκονται σε χώρες όπου τα περιβαλλοντικά πρότυπα είναι χαμηλά και το έργο της ανακύκλωσης είναι επίσης χαμηλού επιπέδου.

Οι μπαταρίες μολύβδου είναι ζωτικής σημασίας για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, των συστοιχιών συλλογής και συσσώρευσης ηλιακής ενέργειας, και στην εκρηκτικά αναπτυσσόμενη αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας. Κατά συνέπεια η ζήτηση για μόλυβδο έχει αυξηθεί κατά δέκα φορές την τελευταία δεκαετία. Ως αποτέλεσμα, οι μπαταρίες που εισάγονται από τις ΗΠΑ στο Μεξικό – είτε μέσω επίσημων διαύλων ή λαθραία – ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση για μόλυβδο, του οποίου η τιμή έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της ανεπάρκειας που προκαλείται από τη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς.

Η Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία υπερηφανεύεται ότι έχει το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης , όπου το 97% του μολύβδου ανακυκλώνεται, και οι περισσότερες Πολιτείες έχουν νόμους που υποχρεώνουν τα σημεία πώλησης τους να παραλαμβάνουν τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες. Είτε αυτές παραδίδονται στα σημεία που έχουν αγοραστεί ή στο τοπικό συνεργείο, τελικά οδηγούνται σε εργοστάσια ανακύκλωσης, όπου ο πραγματικός στόχος δεν είναι τόσο η προστασία του περιβάλλοντος, όσο η ανάκτηση και μεταπώληση του πολύτιμου μολύβδου.

Μεγάλες ποσότητες από αυτές τις μπαταρίες πωλούνται σε μεσάζοντες που τις διαθέτουν στην αγορά σε όποιον τις επεξεργαστεί με το φθηνότερο δυνατό τρόπο – όλο και περισσότερο στο Μεξικό, παρά το κόστος μεταφοράς – ώστε ο μόλυβδος να επαναχρησιμοποιηθεί ή να μεταπωληθεί. Όσο χαμηλότερο είναι το κόστος για την αφαίρεση του μολύβδου, τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος – μια πραγματικότητα, κατά την άποψη ειδικών, που ενθαρρύνει το λαθρεμπόριο και τροφοδοτεί μια μαύρη αγορά χρησιμοποιημένων μπαταριών.

Ωστόσο, οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες περιέχουν σημαντικές ποσότητες μολύβδου, που, αν κάποιος εκτεθεί σε αυτές, μπορεί να προκαλέσουν υψηλή πίεση του αίματος, νεφρική βλάβη και κοιλιακό άλγος στους ενήλικες, και σοβαρή καθυστέρηση στην ανάπτυξη και προβλήματα συμπεριφοράς σε μικρά παιδιά, διότι η έκθεση στο μόλυβδο επηρεάζει την νευρολογική τους ανάπτυξη. Όταν οι μπαταρίες αποσυναρμολογούνται για να ανακυκλωθούν, απελευθερώνεται μόλυβδος σε μορφή σκόνης στην ατμόσφαιρα και σε αέρια μορφή κατά τη τήξη του. Υπό αυτό το πρίσμα, προϊόντα που περιέχουν μόλυβδο ανακυκλώνονται σε ειδικά εργοστάσια που παρομοιάζουν εργαστήρια επεξεργασίας επικίνδυνων μικροβίων.

Περισσότερες πληροφορίες:
 http://www.nytimes.com/interactive/2011/12/08/science/earth/shipping-batteries-to-mexico.html?ref=earth

Επιστροφή